Yenidoğan Bebek Nasıl Giydirilmeli?

Yenidoğan Bebek Nasıl Giydirilmeli?

Yenidoğan Bebek Nasıl Giydirilmeli?

 

Büyük bir özen gerektiren yenidoğan evresinde, bebeklere her açıdan hassasiyet ile yaklaşılmalıdır. Beslenmesi ve uyku düzeni gibi kıyafet seçimi de dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan biridir. Fakat ebeveynler genellikle yenidoğan bebeklerini nasıl giydirmeleri gerektiği konusunda kararsız kalırlar. Bu kararsızlığı gidermek için aşağıdaki hususlara dikkat etmeniz yeterli olacaktır.

 

  • **Bebeğinizin tenine değmeden önce bütün giysileri yıkanmalıdır. (Doğal içerikli deterjanlar tercih edebilirsiniz.)
     
  • **Bebeğiniz için tercih ettiğiniz kıyafet etiketleri bebeğinizin cildine temas etmemelidir. (Düzgün bir şekilde tüm etiketleri kesebilirsiniz.)
     
  • **Yenidoğan kıyafeti alırken, görünüşü kadar kumaşına da dikkat etmelisiniz. Organik tekstil ürünleri kullanmanız Yenidoğan bebeklerde özellikle oldukça önem arz eder. Eğer organik değilse bile, teri emen, cildin havalanmasını sağlayan, pamuklu kumaşlar olmasına özellikle dikkat edilmelidir.
     
  • **Bebeğinizin hareketlerini kısıtlayan kıyafetlerden uzak durulmalıdır. Giydirip çıkarırken sizin ve bebeğinizin konforunu bozacak ürünlerden kaçınılmalıdır.
     
  • **Bebeğin kilosu baz alınarak alışveriş yapılmalıdır.
     
  • **Yumuşak, az dikişli ve mümkün olduğu kadar üzerinde metal veya sert parçalar bulundurmayan kıyafetler tercih edilmelidir. Kıyafet üzerindeki düğme, cırt cırt ya da fermuarların bebeğini rahatsız etmeyeceğinden emin olunmalıdır.
     
  • **İlk aylarda iç giyim için tulumlar tercih edilebilir, şapka, eldiven ve çorap giydirebilirsiniz.
     
  • **Bebeğinizin kıyafeti tüylü olmamalıdır. Tüylü kıyafetler hem bebeğin ağzına kaçması açısından hem de hassas ciltlerini tahriş etmesi açısından oldukça zararlıdır. Aynı zamanda bebeğini kucağına alan sizler de kıyafetlerinizi seçerken buna dikkat edilmelidir.
     
  • **Yenidoğan döneminde bebeğinizin vücudunun en büyük alanı kafasıdır. Isı kaybı bu alandan olacağından  dolayı özellikle kış aylarında yumuşak dokulu bir bere kullanabilirsiniz.
     
  • **Çok kalın kıyafetler tercih edilmemeli, kat kat giydirmekten kaçınılmalıdır.
     
  • **Battaniye ya da pike seçiminde ince kumaşlar tercih etmelisiniz.
     
  • **Yaz aylarında tek kat ve terletmeyen kumaşlara sahip kıyafetler giydirebilirsiniz.
     
  • **Kıyafet tercihi için ortam ısısına dikkat etmelisiniz. Yenidoğan bir bebeğin giyim şekli ortamın sıcaklığına göre ayarlanabilir olmalıdır. Yani oda sıcaklığı arttıkça sadece bir kat azaltılabilmeli veya ısı azaldıysa bir kat artırılabilmelidir. Yenidoğan bebeklerin ter bezleri tam olarak gelişmediği için ortam ısısı arttıkça terleyemezler ve bu nedenle sıcak onları rahatsız eder ve huzursuz olup ağlayabilirler. Yenidoğan bebeğin bulunduğu ortam ısısının 22 - 24 derecede ve nem oranının %50 - %60 arasında olması önerilir. Bunun üstündeki oda ısıları ve fazla giydirme, yenidoğanda yüksek ateşin en sık nedenidir ve tehlikelidir.
     

 

 

**Bebeğe her temas öncesi ellerinizin temiz olduğundan emin olmalısınız.

**Giydirme sırasında, bebeğin henüz kendi organlarını kontrol etmeyi başaramadığını göz önüne alarak ve nazik bir şekilde  hareket ettirmelisiniz. Bu esnada, bebeği fazla sıkmamaya, ters hareketler yapmamaya ve uzuvların doğal akışına göre giydirilmesine dikkat etmelisiniz.

**Bebeklerin elleri ve ayakları genellikle soğuk olacağından, üşüyüp üşümediğini göğüs veya sırtından kontrol edebilirsiniz.

**Uyku esnasında bebekler soğuğa daha duyarlıdır. Bu nedenle uykuda  kontrol etmeniz gerekir. Sık nefes alıp vermesi veya huzursuz olması bebeğinizin üşüdüğünü gösterebilir. Uyurken  yüzünü kapatıp solunumunu engelleyebileceği için üzerine battaniye veya her hangi bir örtü örtmek uygun değildir. Ortam ısısına göre kalınlık dereceleri olan uyku tutulumlarını tercih edebilirsiniz.

 

 

.

Etiketler: yenidogan
Kasım 14, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR